Natuurmonument De Beer

Het archief van de filmkeuring (Nationaal Archief, toegangsnummer 2.06.40) bevat informatie over de vooroorlogse film van De Waard. Deze vertoonde zijn film voor de Tweede wereldoorlog onder de titel 'Vogels en landschap van De Beer'. Volgens de filmkeuring was deze film opgenomen op smalfim. Dat was in die tijd de 16 mm film. Van deze film is geen exemplaar gevonden. Het zou overigens heel wel mogelijk zijn dat De Waard in zijn film uit 1948 materiaal uit zijn eerdere film heeft gebruikt.

De versie die hier wordt getoond, is een sterk verkorte versie van de film. Deze is samengesteld uit de originele, lange versie met een duur van 70 minuten. De verkorte film staat op een DVD bij het boek 'Een eeuw vogels beschermen' (zie onder). Om vele redenen is de aanschaf van dit boek zeer zeker de moeite waard,

Het commentaar bij de film komt uiteraard niet voor bij de originele film. Het boek dat in het commentaar nog wordt aangekondigd, is het in oktober 2007 verschenen boek 'Een eerste klas landschap'. In het commentaar wordt verder gesproken over het bootje de Mary Cock. Dat is niet terecht; de boot in de film is de Berghaven (zoals ook heel even is te zien).

 

 

Volledige film

De volledige film - bijna 70 minuten - is te zien bij het Stadsarchief in Rotterdam. U moet er voor naar Rotterdam. Daar is onder andere ook een kort filmpje te zien van de familie Buijsman op De Beer. Deze familie Buijsman - overigens geen familie van de beheerder van deze website - is bekend geworden door de Kilama Hawaiians, die vooral in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw populair waren.Ook is de film - in delen - te zien Beeld en Geluid in Hilversum. Het filmpje is ook op deze website te zien.

 

Boek

Het hier getoonde filmfragment staat op de DVD vol met vogelfilms bij het boek 'Een eeuw vogels beschermen' van Franks Saris (red.), 344 pagina's, gebonden, full colour. Prijs 49,95, ISBN: 978-90-5011-237-6. Het boek is inmiddels uitverkocht. Wel is het tweedehands verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij Boekwinkeltjes.

Logo

Laatste wijziging

1 mei 2024

Elders

De volledige film - bijna 70 minuten - is in twee delen te zien bij het Stadsarchief in Rotterdam. U moet er voor naar Rotterdam. Zie bij 'Beeld en Geluid' en dan de zoekterm 'Natuurmonument De Beer'.

De originele, naoorlogse film van Simon de Waard is in delen te bekijken bij Beeld en Geluid. U moet ervoor naar Hilversum. Zie bij 'Collectie' met als zoekterm "Simon de Waard". Reserveren van een tijdslot is hier verplicht op de pagina Collectie; zie bij 'Gebruik van de collectie'.

Terzijde

Krantenbericht

Rotterdamsch Nieuwsblad 13 januari 1939.