Natuurmonument De Beer

De diafilm van Simon de Waard is al sinds 1984 in mijn bezit (afbeelding 1). Het was destijds niet bedoeld voor mijn onderzoek naar de geschiedenis van natuurmonument De Beer. Daar hield ik me destijds in het geheel nog niet mee bezig. Het was toen bedoeld als document voor mijn zoektocht naar de afbeeldingen in de Verkade-albums 'Waar wij wonen' (1937) en 'Ozne groote rivieren' (1938). Twee albums over het Nederlandse landschap van de hand van Jac. P. Thijsse. In 2022 verscheen daarover een door mij geschreven boek.

De film die ik in 1984 had verworden, was mij zonder de originele verpakking geleverd. Normaal gesproken zit zo'n filmpje met dia's in een klein kokertje. Uit onderzoek, toen ik me wel had gericht op De Beer, had ik afgeleid dat de film was geproduceerd door het Centraal Projectie Instituut (CPI) in Amsterdam.

Uit onverwachte hoek kwam het bewijs toen Ann den Bakker-Korfmaker, de dochter uit het tweede huwelijk van Wabe Korfmaker, mijn foto's stuurde van een filmrolletje dat ze medio oktober 2023 had gevonden (afbeelding 2).

Een volgende verrassing was toen eind oktober 2023 mij attendeerde op materiaal dat hij had gevonden in het Gemeente-archief van Weert. Het ging opnieuw om een exemplaar van de diafilm van De Waard. Deze bleek zich te bevinden in de foto- en filmcollectie van J. de Haan (1902-1985).

Deze vondsten brengen het aantal gevonden exemplaren van het diarolletje op vier; deze zijn als volgt te traceren:
— een exemplaar in Nederlands Fotomsuem in Rotterdam, gift van Ed Buijsman
— een exemplaar in het Streekarchief Voorne-Putten, gift van Ed Buijsman
— een exemplaar in bezit van Ann den Bakker-Korfmaker
— een exemplaar in de collectie van het Erfgoedhuis Weert

Afbeelding 1 De nota uit 1982

Afbeelding 2 Foto's van het diarolletje.
Met dank aan Ann den Bakker-Korfmaker.

 

Laatste wijziging

15 november 2023

De overzichtspagina van het nieuws

Nieuws