Natuurmonument De Beer

 

Einde

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Toelichting bij de afbeeldingen

Van veel foto's is een betere kwaliteit op aanvraag beschikbaar. Aanvraag.

 

 1. Willem Pols: jagen is zijn lust en leven, zo blijkt uit de foto's, waarop hij vrijwel altijd met een jachtgeweer erbij is afgebeeld. Hij liet zich voor de oorlog zelfs met zijn jachtgeweer op de foto vereeuwigen bij een professioneel fotograaf. Foto collectie C. Pols.

 2. Een dia uit de diaserie van Simon de Waard met de tekst: 'Er wordt op De Beer ook gejaagd; het Noordelijk gedeelte is Koninklijk jachtgebied. De foto toont ons jachtopzichter Pols op inspectie in het uitgestrekte Rietgors langs de Brielse Maas.'

 3. Op latere leeftijd met een van de honden. Foto ex-collectie M. Bakelaar.

 4. Een gezelschap ergens op De Beer, omstreeks 1930. Foto ex-collectie M. Bakelaar.

 5. De Beer – en de aangrenzende Scheurpolder – was een uitstekend jachtgebied. Zo was er de Koninklijke jacht, waarover Strijbos eens opmerkte: 'Op een jachtdag werd er flink gedronken (later vond je dan lege flessen in de konijnenholen). Z.K.H. Prins Hendrik was aan het einde niet zo vast ter been en werd dan op een lorrie naar de steiger gereden.' En dan was er natuurlijk ook nog het Jachtgezelschap Scheurpolder dat immers de jacht gepacht had. Maar zo te zien op de foto's jaagde daarnaast ook nog menig ander op De Beer. Of zou de veldwachter alleen als drager fungeren?

 6. Leden van het Jachtgezelschap Scheurpolder bij het Kernwerk. Geheel rechts Willem Pols. Foto ex-collectie M. Bakelaar.

 7. Bij de eendenvijver.

 8. Het huis op De Beer waar Pols na de oorlog woonde. Het stond op het zuidoostelijke puntje van De Beer. De vrouw van Pols staat in de deuropening. Bij het huis, dat door de Duitsers in de oorlog was gebouwd, hoorde ook een zwembad. Pols gebruikte het zwembad om zijn fret in te huisvesten. Pols gebruikte de fret bij het jagen op konijnen. Foto collectie C. Pols.

 9. In de tuin. Foto collectie C. Pols.

10. Het laatste huis van Pols was gelegen aan de Dintelweg in Europoort. Hier heeft hij tot aan zijn dood 1993 gewoond. Het huis was de uitvalsbasis voor het Jachtgezelschap Scheurpolder. Het huis is in het voorjaar van 2010 gesloopt. Foto Ed Buijsman.