Natuurmonument De Beer

'Jullie altijd met die De Beer', kreeg Gerard Ouweneel ooit door een jonge vogelaar toegevoegd toen hij bezig was met vogels waarnemen. Reden voor dit verwijt van de medevogelaar was de mijmering van een aantal oudere vogelaars over het fameuze natuurmonument De Beer. Gerard Ouweneel beschrijft deze scène in zijn artikel 'Adrenaline op De Beer' In hetzelfde artikel rept hij van ‘Denkend aan De Beer levert het vermogen van de mens om in de geest opgetaste herinneringen op het netvlies te projecteren, een kostbare collectie afdrukken op’. Gerard Ouweneel is echter niet de enige van zijn generatie die ook nu nog euforische gedachten heeft over De Beer. Hij is een van meer die nog steeds in woord en geschrift niet nalaten om steeds weer te herinneren – ‘misschien wel tot vervelens toe’, zoals Ouweneel zegt - aan de ooit onvergelijkbare kwaliteit van De Beer.

De generatie die De Beer in de jaren vijftig zelf nog heeft meegemaakt, heeft inmiddels een hoge leeftijd bereikt. Mensen die De Beer in zijn volle glorie, dat is voor 1940, hebben meegemaakt, zijn er al niet meer. Daarvoor moeten we teruggrijpen op publicaties van Strijbos, Thijsse, De Waard en vele anderen. Nu ook de rijen van de naoorlogse De Beerbezoekers steeds meer uitgedund raken, was het tijd om een aantal ooggetuigenverslagen te bundelen. De verhalen van Frans Beekman, Luuk Draaijer en Gerard Ouweneel zijn op verzoek geschreven voor de website over natuurmonument De Beer.2 Er is natuurlijk veel geschreven over De Beer in natuurtijdschriften, zowel voor als na de oorlog. Dat zal hier niet worden herhaald. Wel zijn een aantal verhalen toegevoegd die op minder voor de hand liggende plaatsen zijn verschenen, zoals in kranten of als onderdeel van boeken over de Nederlandse natuur.

De publicatie bevat verhalen van Jan Drijver, Jac. P. Thijsse, Jan Pieter Strijbos, Rinke Tolman & Jan Isaac van Schaick (2x), Frans Beekman, Luuk Draaijer, Gerard Ouweneel (6x), Jan Koolen, Bik Tekke, Niek Vechtmann en Jan van Gelderen. Sommige verhalen zijn ook op deze website geplaatst, andere zijn al eerder in de Mededelingenreeks uitgebracht.

 

Simon de Waard

Lepelaar. Een foto bij het verhaal 'In de stilte' van Rinke Tolman & Jan Isaac van Schaick. Foto cJan Isaac van Schaick.

 

Laatste wijziging

31 maart 2022

Terzijde

No 20 –De Beer van dichtbij

– verhalen uit de eerste hand.