Natuurmonument De Beer

Simon de Waard, geschilderd door Anne Marie Fok.Het schilderij met de titel 'Gezeten burger' hing bij Peter Bulthuis aan de muur. Peter Bulthuis heeft jarenlang in hetzelfde pand gewoond als Simon de Waard. Peter woonde met zijn vrouw Willemien op de benedenverdieping op de Rochussenstraat 199; Simon de Waard met zijn (derde) vrouw Marie Louise de Marülza op de tweede verdieping. Simon de Waard was in zijn tijd een bekend figuur in Rotterdam.

In augustus 2020 werd ik benaderd door Anne Marie Fok, de partner van de in december 2019 overleden Jules Deelder. Het bleek dat Peter Bulthuis na zijn vertrek naar zorgcentrum Atrium zijn huis aan de Rochussenstraat 199B had verkocht aan Jules en Deelder en Anne Marie Fok. Beiden deelden een lange geschiedenis met Peter Bulthuis. Anne Marie liet mij verder weten: 'Dit schilderij "Gezeten burger" heb ik geschilderd terwijl ik op de academie van beeldende kunsten en technische wetenschappen zat. De heer Simon de Waard zat daar toen wel eens model op de schilderafdeling dat was voor hem eenvoudig want hij hoefde maar een keer over te steken vanaf zijn adres Rochussenstraat 199.'*

Peter Bulthuis heeft het schilderij bij zijn verhuizing naar het Atrium meegenomen.

* De academie van beeldende kunsten en technische wetenschappen heet al lange tijd de Willem de Kooning Academie en is tegenwoordig gevestigd aan de Blaak en de Wijnhaven.

Met dank aan Hans de Waard en Anne Marie C. Fok.

Uitsnede schildrij Simon de Waard geschilderd door Anne Marie Fok

Laatste wijziging

16 november 2023

De overzichtspagina van het nieuws

Nieuws

Herkomst artikel

Dit artikel is overgenomen van de (voormalige) website over Simon de Waard. Het was oorspronkelijk gedateerd 20 augustus 2020.