Natuurmonument De Beer

Bergwerff heeft altijd een prominente rol gespeeld in de Rozenburgse gemeenschap, onder andere bij de lokale voetbalvereniging. Ook was hij, samen met zijn schoonvader Van der Knaap en Cees Lievaart, oprichter van het lokale weekblad 'Nieuw Rozenburg'. Bergwerff was echter vooral bekend om zijn inspanningen om de lokale geschiedenis vast te leggen. Zo publiceerde hij onder andere de dertiendelige (!) serie 'Rozenburg in oude ansichten'. Ook heeft Bergwerff vele ansichtkaarten ('echte foto') van Rozenburg (en De Beer) uitgebracht.

Een 'zeer uitgebreide verzameling'

Bij de voorbereidingen voor mijn boek over De Beer heb ik in 2006 en 2007 een aantal malen per brief en telefoon contact met Bergwerff gehad. Hij bezat, zo ging het verhaal, een 'zeer uitgebreide verzameling' van memorabilia over De Beer. Mijn eerste doel was om inzicht te krijgen over de aard van het materiaal. In de telefoongesprekken uitte hij zijn mening over de ondergang van De Beer waarschijnlijk nog even heftig als vijftig jaar geleden. Ongelukkigerwijs dacht hij dat ik in dienst was van het Havenbedrijf van de gemeente Rotterdam. Hij was helaas niet van deze misvatting af te brengen. De consequentie was dat ik pas inzage in het materiaal zou krijgen als ik vooraf beloofde dat ik het zou kopen. Nu was dat nog tot daar aan toe, maar hij vroeg een prijs van € 200 per 'doos'; totaal zou het om zes dozen gaan. Zijn toelichting: 'Dat kunnen ze in Rotterdam wel betalen.' De koop is niet tot stand gekomen.

Eindelijk inzage in de 'dozen'

In 2009 zocht ik weer contact met Bergwerff met (opnieuw) de simpele vraag of ik het materiaal over De Beer mocht inzien, zodat ik kon bepalen of de aankoop zijn geld waard was. Hij bleek nu veel toeschietelijker en wij spraken een datum af. Op de afgesproken datum toog ik naar de Rembrandtsingel in Rozenburg en kreeg nu eindelijk inzage in de 'dozen'. Het bleek niet om zes dozen maar om zes mappen te gaan. Ze zaten grotendeels vol met krantenknipels. Hoewel dit materiaal een goed beeld gaf van de publiciteit rond de ondergang van De Beer, was het in zijn totaliteit toch niet erg bijzonder. Aardig waren wel enkele tientallen originele foto's en ansichtkaarten en enkele uitgaven van de stichting Natuurmonument De Beer. Al met al was het de prijs niet waard, hoewel deze nu was gezakt naar € 100 per 'doos'. De koop vond dus ook nu niet plaats. Niettemin hadden we nog een genoegelijk gesprek, terwijl in de keuken een ouderwets Hollandse maaltijd stond te pruttelen, waarvan de geuren steeds dringender de woonkamer binnenkwamen. We hebben vriendelijk afscheid van elkaar genomen. Waar uiteindelijk de verzameling 'De Beer' is terecht gekomen, heb ik (nog) niet kunnen achterhalen.

Ed Buijsman, december 2012.

Jo Bergwerff (links) met zijn vrouw (rechts) en de Rozenburgse wethouder Lenneke van der Meer. Foto 'Rozenburgse Courant/De Schakel'.

Overlijdensbericht Jo Bergwerff Graf Jo Bergwerff

Links Het overlijdensbericht van Jo Bergwerff in 'De Botlek'.
Rechts Het graf van Jo Bergwerff op de begraafplaats aan de Molenweg in Rozenbrug. Foto © On-line begraafplaats.

 

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Zie ook

Het artikel '50 jaar Europoort: Rotterdam zag en nam ...' dat Anneke Boskma-de Zoete op basis van het archiefmateriaal van Jo Bergwerff schreef. Het artikel werd gepubliceerd in de Rozenburgse Courant/De Schakel op 11 juni 2008. — Download het artikel [pdf, 0.3MB]

Gedicht van Jo Berfwerff

Niet meer: 'De Beer'
'Europoort', het sleutelwoord!
Vette koppen in de krant:
Het is een nationaal belang
De Europoort op Rozenburg!
En snel, want wachten duurt te lang
De race om 't landsbelang
De kreet om zware industrie
Van 't kleine land dat vechten moet
En groot wil zijn, voor weet ik wie?.

 

Een volk dat schreeuwt om geld
En steeds meer wil verdienen
De grote mannen achter 't scherm
De roep om olie en benzine
Maar onherstelbaar is 't verlies
Van 't moois door God geschapen
Ter wille van het landsbelang
Hanteert men 't vreeslijk wapen!
Dat ongerepte stuk natuur
De vogelstand een zeldzaamheid
Die vrucht'bre grond daar op het Scheur
Dat alles weg in korte tijd
'Europoort', een weidse naam
Het opent perspectieven
Maar mens en dier wordt opgejaagd
Men is vervuld van grieven
Het landsbelang vraagt om dit offer
We zijn er nog niet mee vertrouwd
Is het een teken aan de wand?
Is het de mens die zich verstout?

 

Vette koppen in de krant
Aan d'Europoort wordt hard gesjouwd
Wij buigen 't hoofd, maar weten ook
Vergeefs als God het huis niet bouwt.

 

Gepubliceerd in De Schakel in 1958.

[De Schakel was de lokale, wekelijkse krant van Rozenburg. De Schakel bestaat nog als ondertitel bij de Rozenburgse Courant]

Leveranciers aan de deur!

Logeergelegenheid

Op de Beer mag niet worden gekampeerd. Er is eehtcr voor "Vrienden van de Beer" een vacantiehuis, genaamd "De Aanstoot", dat in twee gedeelten wordt verhuurd. Elke helft bestaat uit een dagverblijf met twee slaapkamers, met zeven bedden. Alles is aanwezig, behalve dekens en linnengoed. Leveranciers komen aan de deur. De huurprijs bedraagt f 55,- per tien dagen. Voor langer of korter tijd, wordt - althans in de zomermaanden - niet verhuurd. Vanaf 1 Januari te bespreken bij de Rentmeester.

 

Uit: Natuurmonument "De Beer", 1954.

Dat waren nog eens tijden.