Natuurmonument De Beer

Het is opmerkelijk dat er zo weinig professioneel fotomateriaal van het natuurmonument De Beer op de markt is gebracht. Het mag dan een van de beroemdste natuurmonumenten van Nederland zijn geweest, het heeft zich niet vertaald in overvloedig beeldmateriaal voor algemeen gebruik. Voor zover bekend zijn er slechts twee commerciële diaseries verschenen.

De eerste is de diaserie Op het vogeleiland De Beer van de Rotterdamse cineast en fotograaf Simon de Waard. Deze dateert waarschijnlijk van omstreeks 1950. Het boekje bij de diaserie maakt het aannemelijk dat hier om een product gaat dat voor de lagere school was bestemd. De teksten bij de dia’s zijn de originele teksten uit het boekje. Het geheel is uitgegeven door de toenmalige Stichting Centraal Projectie Instituut in Amsterdam.

De tweede diaserie, kortweg getiteld De Beer, is van de hand van Karel Schot en dateert uit 1956.Schot was schoolmeester in Rotterdam. Hij was een bekende en geziene persoonlijkheid die door zijn bijzondere aanpak velen tot enthousiasme voor de vogels en de natuur in het algemeen bracht. De diaserie van Schot is uitgebracht in de reeks van de NCRV-schoolradio ‘Met oog en oor de wereld door’. In de teksten schemert trouwens al de nakende ondergang van De Beer door.

De diaseries van Simon de Waard en Karel Schot over De Beer, Mededelingenreeks Natuurmonument De Beer no 10, 2012, 55 pp., 6.2 MB

 

Grote sterns

Grote sterns uit de diaserie van Karel Schot.

 

Laatste wijziging

15 oktober 2018

Terzijde

No 10 – De diaseries van Simon de Waard en
Karel Schot over De Beer.